איך לבחור את המעשנת המתאימה לכם


אם בעבר היו מעשנים את הבשר ושאר סוגי המזון במעשנת או בתלייה מעל מדורה על מנת לשמר אותו ולהאריך את חייו, הרי שכיום, השימוש מבעשנת נעשה בעיקר לשם חידוד והשבחת טעמים.  אם גם אתם רוצים לגוון מהמנגל הסטנדרטי, התפנקו לכם במעשנת ביתית איכותית. 

מהי מעשנת?

המעשנת בנויה כמיכל מאורך, אנכי בדרך כלל, אשר מחולק לתאים. התא התחתון משמש לבעירה, ואילו התא העליו, משמש לעישון. העשן והאוויר החם העולים מן התא התחתון אל התא העליון, הם אלו המבשלים את המזון.  אמנם המעשנת מתאימה לשימוש לכמעט כל סוג של מזון, אך השימוש העיקרי והנפוץ ביותר שלה, הוא עישון בשר. חובבי בשר מושבעים יעדיפו את נתח הבשר שלהם במעשנת מאשר בכל צורת צלייה אחרת ואף יתחברו באופן מיוחד לפעולת העישון ותהליך העישון.

ניתן למצוא מעשנות המופעלות ע"י 3 מקורות אנרגיה עיקריים, חשמל, גז או פחמים. כמובן שהטעם משנה בהתאם למקור האנרגיה, ואין כל עוררין כי הטעם המשובח ביותר מושג באמצעות מעשנת המופעלת ע"י פחמים, אך גם למעשנות המופעלות ע"י חשמל וגז יתרונות משלהן, הן קלות יותר לניקיון ולתחזוקה והן אינן דורשות התעסקות בכל תהליך העישון.

סוגי עישון:

קיימים 2 סוגי עישון עיקריים. עישון קר ועישון חם. עישון קר הוא תהליך ארוך יותר בו הבשר מתבשל בטמפרטורה נמוכה של כ- 50-80 מעלות בשילוב כמויות עשן סמיכות. העישון החם לעומת זאת, הוא תהליך מעט קצר יותר, בו הבשר נצלה בחום לא ישיר, בטמפרטורה של כ- 80-100 מעלות בליווי עשן עדין. בעישון חם, מומלץ לצלות נתחי בשר שומניים מאוד על מנת למנוע התייבשות.

איזה סוגי עץ נפוצים לשימוש במעשנת?

חומר הבערה העיקרי במעשנת הוא הפחמים כמובן, אך העץ הוא התוספת היוצרת את העשן העדין הנותן את טעמו בבשר. ככלל, עצי פרי הם העצים הטובים ביותר לעישון, ואילו עצי נוי המכילים שרף, פוגעים בטעם העישון. כדאי לדעת כי סוג העץ משפיע רבות על טעמו הסופי של המזון המעושן. יש לוודא כי שבבי העץ בהם אתם משתמשים טהורים ואינם מכילים חומרים כימיים ודבקים למיניהם. העצים הפופולאריים ביותר לשימוש במעשנת הם שבבי עץ אלון, אגוז, דובדבן, ינבוט, בוק ועוד.

איך מעשנים במעשנת:

מניחים פחם במעשנת, ועליו מורחים שכבת שבבי עץ לעישון. מומלץ להרטיב את שבבי העישון מעט לפני המריחה במים או באלכוהול. שבבי העץ יתחילו להפיק עשן בתוך המעשנת, ואז עלינו להכניס את המזון אותו אנו רוצים לעשן. וניתן לעשן בשר, עוף, דגים וגבינות. חשוב מאוד לעקוב באופן רציף ולתחזק באופן קבוע את הבערה. מומלץ להוסיף שבבי עץ לחים במהלך כל התהליך על מנת לשמור על הטמפרטורה ועל כמות העשן.

למה כדאי להתייחס כשרוכשים מעשנת ביתית?

  • מעשנות קיימות במבחר רחב של סוגים ודוגמאות שכמובן מתפרסים על שלל מחירים. על מנת להינות מהמעשנת שלך בצורה המיטבית, לא בהכרך עלייך לבחור במעשנת היקרה ביותר. די בלבחור במעשנת שקל לשלוט בה.
  • יש לוודא כי קיימת גישה נוחה ובטיחותית לתא הבעירה וזאת על מנת להבטיח יכולת לתחזק את רמת הבעירה לאורך התהליך כולו.
  • חשוב מאוד לוודא כי קיימים פתחים בצידי המעשנת המקלים עלינו את השליטה בעוצמת הבעירה.
  • מומלץ לבחור במעשנת בעלת דלת חזיתית ולא דלת עילית על מנת לא לאבד חום ועשן יקר עם כל הצצה פנימה.
  • כדאי לוודא כי קיימת סירקולציה יעילה בתא העישון, מה שיבטיח לנו חימום אחיד ועישון אחיד של הנתח.
  • חשוב מאוד שיהיה ניקוז יעיל של כל השומן שניגר מנתחי הבשר על מנת למנוע טפטוף על הגחלים מה שעשוי להוביל לבערה.
  • כדאי לוודא כי קיימת האופציה לעשן בתלייה בצורה נוחה ובטוחה
  • יש לוודא כי הרשתות הממוקמות בתוך המעשנת נשלפות בקלות
  • מד טמפרטורה הוא תוספת מעולה למעשנת מאחר ועישון ארוך בטמפרטורה גבוה, הבשר עלול להיחרך 

 בקרו עוד היום באתר הבית של ג.חיון ותתרשמו ממבחר מעשנות.

 

אולי יעניין אותך גם